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Que penser du soja? Faites-vous votre opinion!

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Que penser du soja? Faites-vous votre opinion!

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 19:47

Un certain Nestor345, alias Anonyme 12, s'est fendu d'un article sur le soja,  en anglais. C'était au temps où LucH pensait ouvrir son propre blog, avant de vous rejoindre ici queen
There is a great deal of controversy surrounding soy foods, mostly due to their isoflavones which can bind to estrogen receptors and affect thyroid hormone.
Why is there a hype with soy? 

There are as much pro- and contra-soy. With a lot of scientific studies behind. As usual, nothing is completely dark nor white, as long as it's eaten in moderation.

So let’s inform and you’ll take your own decision.

Soy beans are from the legume family. We eat the seeds, most of the time through manufactured soy foods because soybean sugars must be hydrolysed / broken to be digested.

=> Quel battage médiatique au sujet du  soja !

Il y a beaucoup de controverse entourant les aliments à base de soja, principalement en raison des isoflavones qui peuvent se lier aux récepteurs des œstrogènes et affecter l'hormone thyroïdienne.

Pourquoi y a-t-il un tel battage médiatique?

Il y a autant de pro- que de contre-soja. Avec un grand nombre d'études scientifiques à l’appui. Comme d'habitude, rien n’est complètement noir ni blanc, aussi longtemps que vous en mangez avec  modération.

Donc, nous allons informer et vous prendrez votre propre décision.

Les haricots de soja sont de la famille des légumineuses. Nous mangeons les graines, la plupart du temps au travers les aliments à base de soja transformés parce que les « sucres » du soja doivent être hydrolysées / brisés pour être digérés / assimilés.


1) Nutrition facts

First, let’s give some “nutrition facts”:

Soy beans are seeds rich in PUFA, especially omega-6. But it’s not really a problem as nearly nobody eats soy beans, excepted sprouted. But wait a minute before deciding yes or no.

*) Soy milk (lait de soja) G4.9 P3 L1.5

SFA 0.2 – MUFA 0.4 – PUFA 0.9 (w6 584 mg, w3 75 mg => 13/1)

AGS – AGMI – AGPI

*) Soy flour (farine de soja): G38.4 P47.0 L1.2

G 18.9 + 17.5 g fibbers = 38.4

SFA 0.1 g MUFA 0.2 g PUFA 0.5 g (w6 470 mg, w3 63 mg => 13/1)

*) Soybeans (fèves de soja) (green, boiled, with salt): G11.1 P12.3 L6.4

G 11.1 - 4.7 fibbers

SFA 0.7 g MUFA 1.2 g PUFA 3.0 g (w6 2657 mg, w3 354 mg => 13/1)

Source: USDA

In the next chapter, I’m not going to point out all positive or negative aspects but rather take into account the most controversial ones. I’m not going to answer the big question, which is to know whether Soy Has Health Benefits? Some studies attest it. Point.
See the paragraph “Interesting links” at the end of this article, about health benefits.
=> Dans le prochain chapitre, je ne vais pas vous signaler tous les aspects positifs ou négatifs, mais plutôt prendre en compte les plus controversés. Je ne vais pas répondre à la grande question, qui est de savoir si le soja apporte des avantages pour la santé ? Certaines études l’attestent. Point. Voir le paragraphe « Liens intéressants » à la fin de cet article, sur les bienfaits pour la santé.

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Les isoflavones du soja pourraient exacerber l'hypothyroidisme

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 19:51

2) Soy and thyroid

Soy contains phyto-hormones, isoflavones (daidzein) with an oestrogenic activity. Isoflavones are inhibitors of the thyroid peroxidase which makes T3 and T4.

- Soy isoflavones could exacerbate hypothyroidism in people whose condition was caused by low iodine intake. People who consume soy should therefore make sure they get enough dietary iodine from natural sources (algae and fish). (1)

People who take levothyroxine (T4) may consume some soy if not too much and preferably with delay from T4 (3 - 4 hours). They might need their synthetic hormone dosage to be adjusted if they start eating 2 or 3 soy products a day.

- Soy daidzein hormone could help 20 % Westerners in prevention for breast or prostate cancer. It depends on the fact that you can convert equol or not. 40 % from Asians are able to. (2) So, not everybody will take advantage from soy products as far as cancer protection.

Still wait a minute before deciding yes or no  Wink

=> Le soja et la thyroïde

Le soja contient des phyto-hormones, les isoflavones (daidzéine) avec une activité oestrogénique. Les isoflavones sont des inhibiteurs de la thyroïde peroxydase qui fournit T3 et T4.

- Les isoflavones du soja pourraient exacerber l'hypothyroïdie chez les personnes dont l'état a été causé par une faible consommation d'iode. Les gens qui consomment du soja devraient donc faire en sorte qu'ils obtiennent suffisamment d'iode alimentaire à partir de sources naturelles (algues et poissons). (1)

Les gens qui prennent de la lévothyroxine (T4) peuvent consommer du soja, si modérément, et de préférence avec un décalage de la prise de T4 (3 - 4 heures). Ils pourraient avoir besoin d’ajuster leur dose d'hormone synthétique si ces personnes commencent à manger 2 ou 3 produits à base de soja par jour.

- L'hormone daidzéine du soja pourrait aider 20% des Occidentaux dans la prévention du cancer du sein ou le cancer de la prostate. Cela dépend du fait que vous puissiez convertir les équols ou non. 40% d'Asiatiques en sont capables. (2) Donc, tout le monde ne va pas profiter des avantages des produits à base de soja, en matière de protection contre le cancer.

Attendez encore une minute avant de décider si oui ou non vous êtes pour ou contre Wink


Dernière édition par Luc le Sam 3 Sep 2016 - 8:11, édité 1 fois

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Le soja contient des inhibiteurs de protéines

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 19:53

3) Soy is a legume and contains anti-nutrients:

- Soy is rich in phytates (chelation). (3-5) Yes, but there is little remaining phytates in soy milk.

The phytates in soy can lower the absorption of calcium, zinc, iron, and magnesium. However, if you eat moderate amounts of soy, it should not cause deficiencies. Eat rather occasionally miso or natto. Tempeh or yoghurt are not fermented products.

- Soy contains inhibitors of proteins, as in all legumes. (6)

- As in all legumes, methionine and cysteine are poorly supplied. Moreover, modern process (refinery) denatures lysine, a very fragile amino acid. This could lead to clogging (encrassage).

But a few lectins are not deleterious for healthy people. Lectins are widespread, even in fruits (7), and may assist our immune system. “They could upregulate our body’s natural defence systems”, thanks to mild stress (Cool or it could upkeep a low inflammation grade. (9, 10, 11)

Let’s open brackets:  Red beans are also legumes and are very difficult to assimilate but adding some sucrose won’t induce much intestinal permeability. (12) Lectins are then more or less bound / captured.

Supplementation with NAG is an excellent strategy for lectin protection (N-acetyl glucosamine). (13) Not to be confuse with NAC (cysteine).

=> Le soja est une légumineuse qui contient des anti-nutriments:

- Le soja est riche en phytates (chélation). (3-5) Oui, mais il y a peu de phytates restants dans le lait de soja.

Les phytates dans le soja peuvent réduire l'absorption du calcium, du zinc, du fer et du magnésium. Toutefois, si vous mangez des quantités modérées de soja, cela ne devrait pas entraîner de carences. Mangez plutôt occasionnellement du miso ou natto. Le tempeh ou le  yaourt ne sont pas des produits fermentés.

- Le soja contient des inhibiteurs de protéines, comme dans toutes les légumineuses. (6)

- Comme dans toutes les légumineuses, la méthionine et la cystéine sont mal équilibrées. En outre, un processus moderne (raffinage) dénature la lysine, un acide aminé très fragile. Cela pourrait conduire à de l’encrassage.

Mais des lectines en quantité modérées ne sont pas nuisibles pour les personnes en bonne santé. Les lectines sont très répandues, même dans les fruits (7), et peuvent assister notre système immunitaire. "Elles pourraient stimuler les systèmes de défense naturelle de notre corps», grâce à un stress modéré ( 8 ) ou elles pourraient entretenir une inflammation de bas grade. (9, 10, 11)

Ouvrons une parenthèse: Les haricots rouges sont également des légumineuses et sont très difficiles à assimiler / digérer, mais en ajoutant un peu de saccharose (sucre de table blanc), cela n’occasionnera pas beaucoup de perméabilité intestinale. (12) Les lectines sont alors plus ou moins liées / capturées.

Une supplémentation avec du NAG est une excellente stratégie de protection contre les lectines (N-acétyl glucosamine). (13) Ne pas confondre avec le NAC (cystéine).


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Soja et digestion pénible ?

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 19:55

4) Absorption of soy is difficult by some people.

Not all people can digest soy products:

- Soy contains inhibitors of trypsin (strongly), chymotrypsin and plasmin (weakly). (14) More enzymes are needed to digest meat. Overproduction is required (chole­cystokinin). Not good for endothelial cells if you suffer from leaky gut.  Not good for pancreas which is much solicited. So once more overloaded

- Soy contains inhibitors of alpha-amylase and alpha-glucosidase activity, in the order of up to 72% and 91%.

Note1: I never eat soy yogurt as dessert after a meal with meat.

Note2: There is little inhitory elements left in soy milk due to long process!!! But how much is too much? Up to you to see. We could use coconut milk in bakery instead. It won’t taste much coco. If you want lecithin to emulsify ingredients and you can’t eat eggs, use some muslin apple and / or lupine flour.

=> L'absorption de soja est difficile pour certaines personnes.

Tout le monde ne peut pas digérer les produits à base de soja:

- Le soja contient des inhibiteurs de trypsine (à un haut degré), de la chymotrypsine et de la plasmine (faiblement). (14) Davantage d’enzymes sont alors nécessaires pour digérer la viande. Une sur-sécrétion est alors nécessaire (chole-cystokinine). Pas bon pour les cellules endothéliales si vous souffrez des intestins, non étanches (leaky gut). Pas bon pour le pancréas qui est très sollicité. Donc, une fois de plus surchargé

- Le soja contient des inhibiteurs des enzymes alpha-amylase et  alpha-glucosidase, de l'ordre de 72% et 91%.

Note1: Je ne mange jamais de yaourt de soja comme dessert après un repas avec de la viande.

Note2: Il y a peu d'éléments inhibiteurs restants dans le lait de soja en raison d’un long  processus de raffinage !!!

Mais quelle quantité est-ce trop ? A vous de voir. Nous pourrions utiliser le lait de coco dans la pâtisserie, à la place. Cela ne goûtera pas beaucoup le coco. Si vous voulez de la lécithine pour émulsionner les ingrédients et si vous ne pouvez pas manger des œufs, utilisez une mousseline de pomme et / ou de la farine de lupin.


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Convertion de la daidzine en équols par le microbiote

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 19:56

5) Are isoflavones good for health purposes?

In 2000, Riva Bitrum, President of research at the American Institute for Cancer Research, said:

"Studies showing consistently that just one serving a day of soy foods contributes to a reduction in cancer risk are encouraging. Consuming one serving of soy foods is a step most individuals would not find too difficult to take."

All researcher groups are not in agreement on the (positive or negative) effects of isoflavones on human health.  Some people have intestinal bacteria that convert the daidzine (or daidzein) in a metabolite called “equol”, while others aren’t able to.

Vocabulary: metabolite = product resulting from decomposition / digestion. The production of equol has been associated with a lower risk of breast cancer (and prostate, Editor's note).

Equol producers are typically people who have a diet rich in vegetable proteins, carbohydrates and fibre, and not those who have a diet rich in saturated fats. In general, soy must have been consumed before adolescence to be a producer of equol and thus to withdraw a health benefit. (15)

Only a portion of the population produces equol: about 20% of Westerners, and about twice that (40%) by Asians. To be part of equol producers can therefore be an important factor, and constitute a bias that could explain the sometimes mixed results of research. It should be noted that rats are all part of equol producers. Therefore, the extrapolation of the results of the work carried out in these rodents has not the same meaning for all humans...

=>  Les isoflavones bons pour la santé?

En 2000, Riva Bitrum, président de la recherche à l'American Institute for Cancer Research, a déclaré:

«Les études montrant toujours qu'une seule portion par jour d'aliments à base de soja contribue à une réduction du risque de cancer sont encourageants. Consommer une portion d'aliments à base de soja est une approche que la plupart des individus ne trouveraient pas trop difficile à suivre."

Tous les groupes de chercheurs ne sont pas d'accord sur les effets (positifs ou négatifs) des isoflavones sur la santé humaine. Certaines personnes ont des bactéries intestinales qui convertissent la daidzine (ou daidzéine) en un métabolite appelé "équol", tandis que d'autres ne sont pas en mesure de le faire.

Vocabulaire: métabolite = produit résultant de la décomposition / digestion. La production d’equol a été associée à un risque plus faible du cancer du sein (et de la prostate, NDLR).

Les producteurs d’équol sont généralement des personnes qui ont une alimentation riche en protéines végétales, en glucides et en fibres, et non pas ceux qui ont une alimentation riche en graisses saturées. En général, le soja doit avoir été consommé avant l'adolescence pour être un producteur d’equol et donc en retirer un bénéfice pour la santé. (15)

Seule une partie de la population produit les équols: environ 20% des Occidentaux, et environ deux fois plus  (40%) pour les Asiatiques. Faire partie des producteurs d’équols peut donc être un facteur important, et constitue un biais qui pourrait expliquer les résultats parfois mixtes des études. Il convient de noter que les rats font partie des producteurs d’équols. Par conséquent, l'extrapolation des résultats des travaux effectués chez ces rongeurs n'a pas la même signification pour tous les humains.


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Quantité d’isoflavones dans le lait de soja

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 19:58

6) Amount of isoflavones in soy milk.(+/ 3 mg per gram of protein).

Commercial soy-based products ("soy milk", serves soy sauce, etc.) have about 2.2 to 3.3 mg of isoflavones/g protein (=> +/ 3 mg of isoflavones per gram of protein). (16)
It seems that moderate amounts of phytoestrogens, i.e. about 45 mg or a portion of soy per day cause
no problem in case of breast cancer or prostate, in the opinion of some nutritionists. (17)


But Kaayla Daniels, Ph.D., author of The Whole Soy Story, suggests that the thyroid-toxic effects of soy are most often seen at levels above 30 mg of soy per day (30 mg isoflavones).

Asians often take amounts between 10 – 30 mg range, at most (miso, tempeh or natto), as a condiment. This soy is in traditional food form that is not processed or genetically modified.

But manufacturers are now filling new products with soy protein, soy flour and lecithin. In the U.S., however, some people are getting as much as 80 to 100 milligrams of soy isoflavones a day, by consuming soy milk, soy nuts, soy protein shakes, soy candy bars, soy cereal, and foods enriched with soy, as well as soy supplements.

=> Quantité d’isoflavones dans le lait de soja. (+ / 3 mg par gramme de protéine).

Les produits commerciaux à base de soja (lait de soja, sauce soja, etc.) contiennent environ 2,2 à 3,3 mg d'isoflavones / g de protéines (=> + / 3 mg d'isoflavones par gramme de protéine). (16)

Il semble que des quantités modérées de phyto-estrogènes, à savoir environ 45 mg ou une portion de soja par jour ne causent aucun problème dans le cas du cancer du sein ou de la prostate, de l'avis de certains nutritionnistes. (17)

Mais Kaayla Daniels, Ph.D., auteur de The Whole Soy Story, suggère que les effets thyroïdiens toxiques de soja sont le plus souvent observés à des niveaux supérieurs à 30 mg de soja par jour (30 mg d'isoflavones).

Les Asiatiques prennent souvent, au plus, des quantités comprises entre 10 - 30 gammes, (miso, tempeh ou natto), comme un condiment. Ce soja est sous forme d'aliments traditionnels qui ne sont pas traités ou génétiquement modifiés.

Mais les fabricants fourrent les nouveaux produits avec des protéines de soja, de la farine de soja et de la lécithine. Aux Etats-Unis, certaines personnes ingèrent autant que 80 à 100 milligrammes d'isoflavones de soja par jour, en consommant du lait de soja, des noix enrobées à base de soja, des shakes de protéines de soja, des barres céréalières à base de farine de soja, des céréales avec du soja et des aliments enrichis en soja, ainsi que des suppléments à base de soja.




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Du soja pour les enfants? Et les oestrogènes!

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 19:59

7) Soy for young children
 10 mg isoflavones provides the estrogenic equivalent of a contraceptive pill to a baby of 6 kg. (18)
Du soja pour les enfants?
=>  10 mg d’isoflavones de soja pour les enfants en bas âge fournit l’équivalent œstrogénique d’une pilule contraceptive à un bébé de 6 kg. (18)


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65 % du soja US est avec OGM

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 20:00

 8. Is your soy without OGM?

As long you don’t consume American soy (65 % is OGM) and if it’s from organic source (pesticides), it’s acceptable, from time to time. Miso and tempeh are best (fermented).

Yes, but wait a minute: What does this mean “acceptable”? For who? => Let’s say for healthy people, to make it short, and only if you don’t eat it too often, if you digest it well …  Wink

How much is too much then? => Adapt yourself  Wink

=> Est-ce que votre soja est sans OGM?

Tant que vous ne consommez pas du soja américain (65% est OGM) et s’il est de source organique (pesticides), il est acceptable, de temps à autre. Le Miso et le tempeh sont les meilleures  sources (fermenté).
Oui, mais attendez une minute: Qu'est-ce que cela signifie «acceptable»? Pour qui? => Disons que, pour les personnes en bonne santé, pour faire court, et seulement si vous n’en mangez pas trop souvent, si vous digérez bien ... Wink

Combien est-ce trop alors? => Adaptez-vous Wink Et écoutez vos sensations !


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Qualité altérée des protéines de soja

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 20:00

9) Soy proteins are altered by refinery

Protein quality, antigenicity, and antioxidant activity of soy products can be affected as a function of the intensity of the thermal processing. (19)

=> Data indicated changes in soy protein patterns due to processing of instant powdered soymilk, soy snacks, and biscuits (changes in protein structure due to processing and adulteration).
=> Les protéines de soja sont modifiées par le raffinage
La qualité des protéines, l'antigénicité et l'activité anti-oxydante des produits à base de soja peuvent être affectées en fonction de l'intensité du traitement thermique. (19)

=> Les données indiquent des changements dans les modèles de protéines de soja en raison de la transformation du lait de soja en poudre instantanée, dans les  collations à base de soja et dans les biscuits (changements dans la structure des protéines en raison du raffinage et de l’adultération).


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Le soja est une source de protéines bon marché

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 20:01

10) Soy is the cheapest source of protein to produce, one of the lowest cost-effective for industrials. And if afterwards they perceived the inconvenient, the lobby didn’t care much …
=> Le soja est la source de protéines la meilleure marché à produire, un des coûts les plus bas / les plus rentables pour les industriels. Et si par la suite, ils percevaient l’inconvénient, les industriels ne s’en soucient guère …


Dernière édition par Luc le Sam 3 Sep 2016 - 8:20, édité 1 fois

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Sources et liens intéressants sur le soja

Message  Luc le Ven 2 Sep 2016 - 20:03

References:
Phyto-hormones
1. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]  Thyroid. 2006 March. Messina M, Redmond G.

       Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature.

2. 2a. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]    
    2b.
[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]

The incidence of prostate cancer is higher in the group not-having the ability to digest / to degrade daidzein.
These results suggest that the ability of producing equol or equol itself is closely related to the lower incidence of prostate cancer. The results also suggest that a diet based on soybean isoflavones will be useful in preventing prostate cancer.


Antinutrients
3. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien] 
Chelation of calcium and phosphorus, zinc and iron.

4. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]

5. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
Soy requires an increase of vitamins D, E, K and B12.

6. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
Poor digestibility due to lectins, amylase and trypsin inhibitors.

7. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]

8. Mild Stress and Healthy Aging. E. Le Bourg.
Lectins are sugar-binding proteins. Lectins serve as a natural defence system to fight off mould and parasites. The important point is that some of the lectins consumed in everyday foods act as chemical messengers that can in fact bind to the sugars of cells in the gut and the blood cells, initiating an inflammatory response. It could but it’s a dose-dependent response.

9. Muraille E, Pajak B, Urbain J, Leo O. Carbohydrate-bearing cell surface receptors involved in innate immunity: interleukin-12 induction by mitogenic and nonmitogenic lectins. Cell Immunol. 1999 Jan 10;191(1):1-9.

10. Pusztai A.. Dietary lectins are metabolic signals for the gut and modulate immune and hormone functions. European Journal of Clinical Nutrition. 1993;47: 691-99.

11. van den Bourne BE, Kijkmans BA, de Rooij HH, le Cessie S, Verweij CL. Chloroquine and hydroxychloroquine equally affect tumor necrosis factor-alpha, interleukin 6, and interferon-gamma production by peripheral blood mononuclear cells. Journal of Rheumatology. 1997;24: 55-60.

12. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien] (red beans & sucrose)

13. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien] (NAG)

Absorption (lectins)
14. Lectins - Their Damaging Role in Intestinal Health, Rheumatoid Arthritis and Weight Loss. By Carolyn Pierini.
[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
Trypsin Inhibitors - Inhibitors in the seeds of legumes (soybean and lima bean) act as a feeding deterrent for insects by disrupting midgut proteases.

15. Nicolas Guggenbühl, nutritionist. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien].

16. Nicolas Rousseau, nutritionist.
[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]

17. Hélène Baribeau, nutritionist
[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]  Blog of Hélène Baribeau.

Soy for young children
18. « Soy Infant Formula: Birth Control Pills for Babies », par Sally Fallon Morel, on  [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien] 

Soy proteins altered by refinery
19. Protein quality. J Agric Food Chem. 2008 Jul 12.
Amigo-Benavent M, Silván JM, Moreno FJ, Villamiel M, Del Castillo MD.
[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]

*) Other links on isoflavones and thyroid
20. 49 Ishizuki, Y. et al., "The effects on the thyroid gland of soybeans administered experimentally in healthy subjects", Nippon Naibunpi Gakkai Zasshi (1991) 767:622-629.

=> In 1991, Japanese researchers reported that consumption of as little as 30 grams or two tablespoons of soybeans per day for only one month resulted in a significant increase in thyroid-stimulating hormone.49 Diffuse goiter and hypothyroidism appeared in some of the subjects and many complained of constipation, fatigue, and lethargy, even though their intake of iodine was adequate.

21. 54 Keung, W.M., "Dietary oestrogenic isoflavones are potent inhibitors of B-hydroxysteroid dehydrogenase of P. testosteronii", Biochemical and Biophysical Research Committee (1995) 215:1137-1144; Makela, S.I. et al., "Estrogen-specific 12 B-hydroxysteroid oxidoreductase type 1 (E.C. 1.1.1.62) as a possible target for the action of phytoestrogens", PSEBM (1995) 208:51-59.
=> In vitro studies suggest that isoflavones inhibit synthesis of estradiol and other steroid hormones.

22. 67 Doerge, Daniel R., "Inactivation of Thyroid Peroxidase by Genistein and Daidzein in Vitro and in Vivo; Mechanism for Anti-Thyroid Activity of Soy", presented at the November 1999 Soy Symposium in Washington, DC, National Center for Toxicological Research, Jefferson, AR 72029, USA.
=> Scientists Daniel Sheehan and Daniel Doerge, from the National Center for Toxicological Research, ruined PTI's day by presenting findings from rat feeding studies, indicating that genistein in soy foods causes irreversible damage to enzymes that synthesize thyroid hormones.

23. Other links:

*) Interesting links:
[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
The Controversy over Soy and Thyroid Health
y Mary Shomon - Thyroid Disease Expert. 2004

[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
=> See graphics with protein content or biodisponibility of zinc and iron.

[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
=> Another sound: The dose makes the poison. Adapt yourself!

[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
=> Soy Isoflavones


Dernière édition par Luc le Sam 3 Sep 2016 - 8:21, édité 3 fois

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Re: Que penser du soja? Faites-vous votre opinion!

Message  Mirzoune le Ven 2 Sep 2016 - 20:41

Luc a écrit:C'était au temps où LucH pensait ouvrir son propre blog, avant de vous rejoindre ici queen
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Le soja inhibe l’hormone TPO

Message  Luc le Sam 3 Sep 2016 - 10:06

Mirzoune a écrit:
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Merci pour les encouragements.

Soy peroxidase inhibition
Phytoestrogens in soy proteins have been found to inhibit thyroid peroxidase. (1) Soy is able to disrupt normal thyroid function (2) by inhibiting the body’s ability to use iodine, blocking the process by which iodine becomes the thyroid hormones, inhibiting the secretion of thyroid hormone, and disrupting the peripheral conversion of T4 to T3.
Researchers have also found that infants fed soy formula had a prolonged increase in their thyroid-stimulating hormone (TSH) levels (3), compared to infants fed non-soy formulas.

=> Le soja inhibe l’hormone TPO
Les Phyto-œstrogènes contenus dans les protéines de soja se sont avérés inhiber la peroxydase thyroïdienne (TPO). (1) Le soja est capable de perturber le fonctionnement normal de la thyroïde (2) en inhibant la capacité du corps à utiliser l'iode, en bloquant le processus par lequel l'iode se transforme en hormones thyroïdiennes, ce qui inhibe la sécrétion de l'hormone thyroïdienne, et perturbe la conversion périphérique de T4 en T3 .

Les chercheurs ont également constaté que les nourrissons nourris au lait de soja ont eu une augmentation prolongée de leur niveau d’hormones stimulant la thyroïde (TSH) (3), par rapport aux nourrissons nourris avec une formule  sans soja.
Commentaire: On modère le soja et on surveille le niveau d'iode. J'en profite pour enfoncer un clou: Les malades Hashimoto manquent souvent de sélénium. Voir sur ce forum comment procéder (Post "Thyroid Madness"). Il est courant de lire que les malades Hashimoto doivent s'abstenir de manger des aliments contenant de l'iode, alors que le sélénium résoudrait la plupart des problèmes concomitants.

Références:
1. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
Inactivation of thyroid peroxidase by soy isoflavones, in vitro and in vivo. Daniel R Doerge,  Hebron C Chang. April 2002. Journal of Chromatography B

2. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
Anti-thyroid isoflavones from soybean: isolation, characterization, and mechanisms of action. Biochem Pharmacol. 1997 Nov. Divi RL, Chang HC, Doerge DR.
=>Soybeans compounds inhibit thyroid peroxidase (TPO). In the presence of iodide ion, genistein and daidzein blocked TPO-catalysed tyrosine iodination by acting as alternate substrates. Genistein also inhibited thyroxine synthesis using iodinated casein or human goiter thyroglobulin as substrates for the coupling reaction.
Incubation of either isoflavone with TPO in the presence of H2O2 caused irreversible inactivation of the enzyme; however, the presence of iodide ion in the incubations completely abolished the inactivation.

3. [Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]

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Protéase inhibition et altération des protéines

Message  Luc le Sam 3 Sep 2016 - 11:07

L'inhibition clé des légumineuses est relative à l'enzyme trypsine. La durée de la cuisson va souvent neutraliser cet obstacle à hauteur de 80 à 90 %. 75 % avec les fèves Fava, tous procédés de cuisson.
Mais en chauffant ainsi (100 ° C), on altère la structure des protéines, au niveau de la lysine et de la méthionine, la biodisponibilité du tryptophane diminue, quand ce n'est pas la structure complète des protéines qui est altérée si ce n'est pas fait avec soin.  
Ainsi, on pourra difficilement digérer et assimiler l'aliment, sans parler du problème d'encrassage de l'organisme.
Si vous vous modérez, si vous utilisez des produits vraiment fermentés (natto, miso), en petites quantités, cela pourrait cependant passer, si vous n'abusez pas de la fréquence. Utilisé alors comme les Japonais, plutôt comme condiment.

Trypsin inhibition by cooking
Plant Foods Hum Nutr. 1995 Sep.
Effect of cooking on proteinase inhibitors of Dolichos lablab bean (Dolichos lablab perpureus L.).
=> The level of proteinase inhibitory activity (PIA) decreased very rapidly (91% in 20 min). Seeds cooked in slightly alkaline medium lost their PIA quickly (89% in 30 min) compared to those cooked in acidic (80% in 30 min) and neutral pH (83% in 30 min).

Plant Foods for Human Nutrition June 1986.
The effect of slow-cooking on the trypsin inhibitor and hemagglutinating activities and in vitro digestibility of brown beans (Phaseolus vulgaris, var.Stella) and kidney beans (Phaseolus vulgaris, var.Montcalm)
=> With treatment A (slow cooker, 10 H) over 90% of the hemagglutinating and trypsin inhibitor activities occurred after 6 h at which time the temperature had reached 80°C. With treatment B inactivation of these activities was almost complete at the end of 2 h when a maximum temperature of 100°C had been attained. By way of contrast, only 20 min of heating was required to destroy these activities when the beans were brought to a boil in an open vessel.

Protein digestibility at high altitude

[url=https://ecommons.cornell.edu/bitstream/handle/1813/29093/Pazlopez, Claudia M. - Research Honors][Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien][/url]
By Claudia Maria Pazlopez & Dr. Dennis D. Miller. May 2012
=> Trypsin inhibitor activity is 75 % in Fava beans at all cooking temperatures. Protein digestibility in common beans was 79.1% in raw beans, 85.0% in beans cooked at 87°C and 89.7% in beans cooked at 100°C.

[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
Effect of processing methods on nutritional composition and anti-nutritional factors in lentils (Lens culinaris)
=> Cooking treatments decreased the concentrations of lysine, tryptophan, total aromatic and sulfur-containing amino acids.

[Vous devez être inscrit et connecté pour voir ce lien]
The Surprising, All-Natural Anti-Nutrients and Toxins in Plant Foods
&.  Tryping up the diet the perils of protease inhibitors
The protease inhibitors in soybeans are not only more numerous than those found in other beans and foods, but more resistant to neutralization by cooking and processing.5 Only the old-fashioned fermentation techniques used to make miso, tempeh and natto come close to deactivating all of them. With all other cooking processes, some trypsin inhibitors remain. The levels of active protease inhibitors remaining in modern soy products vary widely from batch to batch, and investigators have found startlingly high levels in some soy formulas and soy protein concentrates.6-12
Given the fact that heat deactivates the protease inhibitors in soy, and enough heat could dispatch all of them, the obvious solution would seem to be to cook the soybeans to death. Unfortunately, extra heating damages the structure of the essential amino acids methionine and lysine and in extreme cases damages the total protein so much that it is hard to digest, assimilate and utilize by the body. When modern food manufacturers use alkaline solutions to speed things up, the essential amino acid lysine can be turned into the toxic lysinoalanine.13-15 Even if food manufacturers made it a priority to cook soybeans just right, some protease inhibitors would be undercooked and others overcooked. Despite scores of USDA studies, no practical method of solving this problem has ever been devised. To this day, the only way to solve the protease inhibitor problem is old-fashioned fermentation.

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Re: Que penser du soja? Faites-vous votre opinion!

Message  Mirzoune le Sam 10 Sep 2016 - 22:45

Moi, le soja je n'en fais pas ma bête noire, à condition qu'il soit bio et fermenté. Une fois fermenté ça change tout!

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Re: Que penser du soja? Faites-vous votre opinion!

Message  johnny-bak le Ven 16 Sep 2016 - 6:19

Moi perso , je l'utilisait dans ma crème de budwig le matin , mais je digérait très mal , donc j'ai fortement ralenti voir arrêté

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Re: Que penser du soja? Faites-vous votre opinion!

Message  Luc le Ven 16 Sep 2016 - 13:53

johnny-bak a écrit:Moi perso , je l'utilisait dans ma crème de budwig le matin , mais je digérait très mal , donc j'ai fortement ralenti voir arrêté

Tu as bien fait d'écouter tes sensations. Dans le soja il y a des inhibiteurs de protéases. Les inhibiteurs de protéases sont des molécules qui agissent en bloquant la fonction des enzymes qui "digèrent" les protéines.
On en trouve dans toutes les légumineuses ... Une fois, ça passera souvent, chez la plupart d'entre nous.


Legumes have natural components, such as lectins, amylase, and trypsin inhibitors, that may adversely affect their nutritional properties. 
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Re: Que penser du soja? Faites-vous votre opinion!

Message  Mirzoune le Sam 17 Sep 2016 - 22:31

Luc a écrit:
Si vous vous modérez, si vous utilisez des produits vraiment fermentés (natto, miso), en petites quantités, cela pourrait cependant passer, si vous n'abusez pas de la fréquence. Utilisé alors comme les Japonais, plutôt comme condiment.
... mais aussi le tofu fermenté (à consommer rapidement) et la sauce Tamari (à place de la sauce soja.
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Re: Que penser du soja? Faites-vous votre opinion!

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